Jeg liker å utforske forskjellige tema

 

 Singel

Livsverdi

Personlighetsutvikling

Parforhold

Kristuskransen

Alfakurs

 

Litt om Enneagrammet

Enneagrammet er et redskap til å forstå oss selv - utvikle våre positive sider til det beste for oss selv og andre, og gjøre noe med dårlige personlighetstrekk og handlingsmønstre. Enneagrammet er en hjelp til personlig vekst, utvikling og forandring. Vi har gjerne gjort oss opp meninger om hva som er rett og galt, hva som er passende, og hva andre forventer av oss. Mye av dette er vrangforestillinger. Vi er gode nok som vi er! Vi må bare slippe taket i vrangforestillingene vi har! Ikke før vi klarer å slippe taket og slappe av, kan veksten begynne! Dette er egentlig en selvfølge, men kanskje vanskelig å gjøre noe med. Men begynn i det små! Fly ut av buret du har laget for deg selv! Fly bort fra de begrensninger du har satt opp for deg selv! Fly! Begynn i dag! La oss slippe det som binder oss, slik at vi kan være oss selv, og på en best mulig måte bruke våre positive egenskaper i relasjoner og ellers i livet!

 

1 Perfeksjonisten, idealisten, reformatoren, motiveres av behovet for å leve livet på rett måte, ønsker stadig å forbedre seg selv og andre, og ser på sinne som en karaktersvakhet. Søker og har behov for å ha rett. Samvittighetsfull, rasjonell, idealistisk. Kan være kritisk, stiv, fordømmende. Den overdrevne ordentligheten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med uferdighet. Idealismen er en indre tvang. 1-ere trenger bevegelse fra forpliktelse til entusiasme, fra bundet og kontrollert til fri og avslappet (7)

 

2 Hjelperen, mentoren, motiveres av behovet for å bli elsket og bli satt pris på, og for å uttrykke sine positive følelser overfor andre. Interessert i mennesker, spiller rollen som omsorgsperson og prøver å vise andre et elskverdig bilde av seg selv. Søker kjærlighet. Behov for å behøves. Medfølende, hjelpsom, omsorgsfull. Kan være manipulerende, beherskende, symbiotisk. Den overdrevne hjelpsomheten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å ta hensyn til seg selv. Stoltheten er en indre tvang. 2-ere trenger bevegelse fra uvilje til å undersøke seg selv til selvinnsikt (4)

 

3 Utretteren, streberen, suksessjegeren, handleren, motiveres og drives av behovet for og ønske om å oppnå suksess, være produktiv og å unngå nederlag. Søker image. Behov for å lykkes. Effektiv, praktisk, arbeidsom. Kan være konkurrerende, image-fiksert, kameleon. Den overdrevne flinkheten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å være sannferdig. Forstillelsen (bløfferi) er en indre tvang. 3-ere trenger bevegelse fra det funksjonelle (det som funker) til det forpliktende (6)

 

4 Romantikeren, individualisten, kunstneren, motiveres av behovet for å forstå sine følelser og for å bli forstått. Søker etter mening med livet og har et stort behov for å uttrykke seg og skiller seg ut, unngår å være ordinær. Søker identitet. Behov for å være annerledes. Kreativ, original, uttrykksfull. Kan være selvopptatt, melankolsk, lengselsfull. Den overdrevne følsomheten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å kjenne på sin ordinærhet. Drømmen er en indre tvang. 4-ere trenger bevegelse fra det selvopptatte til det objektive (1)

 

5 Iakttakeren, undersøkeren, etterforskeren, motiveres av behovet for å vite alt og forstå universet. Søker å forstå alt, stoler på egne ressurser og finner trygghet i kunnskap og/eller tilbaketrekning. Behov for å være selvforsynt og unngå å ikke ha rett svar eller se dum ut. Søker kunnskap. Behov for å forstå. Analytisk, vis, asketisk. Kan være gjerrig, emosjonelt fjern, overlegen. Den overdrevne vitebegjærligheten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å føle seg tom. Tilbakeholdenhet er en indre tvang. 5-ere trenger bevegelse fra tilbaketrekning til handling (8)

 

6 Skeptikeren, den lojale, grubleren, motiveres av behovet for sikkerhet og for følelsen av å bli tatt vare på. Prøver å kontrollere sin frykt ved å være på vakt, ved å søke anerkjennelse fra autoriteter eller ved å gjøre opprør mot dem. Søker og har behov for sikkerhet. Lojal, engasjert, rettferdig. Kan være fryktsom, paranoid. Den overdrevne lojaliteten er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å følge egne meninger. Bekymringen er en indre tvang. 6-ere trenger bevegelse fra avhengighet til uavhengighet, fra engstelse til åpenhet og motagelighet (3)

 

7 Eventyreren, optimisten, entusiasten, motiveres av behovet for å være glad, og planlegger derfor kjekke ting. Aktiv optimist med et behov for å være lykkelig og bidra med sitt til en bedre verden og som samtidig prøver å unngå ubehagelige følelser. Søker stimulans. Behov for å unngå smerte. Munter, sjarmerende, spontan. Kan være barnslig, impulsiv, rastløs. Den overdrevne nytelsen er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å tåle smerte og ubehag. Minste motstands vei er en indre tvang. 7-ere trenger bevegelse fra det overflatiske til dybde (5)

 

8 Frontkjemperen, lederen, utfordreren, dogmatikeren, motiveres av behovet for å være selvstendig og sterk. Ønsker å bety noe i verden og unngår å være svak. Behov for å være sterk. Er ikke redd for å uttrykke sinne. Autoritativ, beskyttende, direkte. Kan være aggressiv, kontrollerende, dominerende. Den overdrevne styrkemarkeringen er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å vise svakhet. Kontrollen er en indre tvang. 8-ere trenger bevegelse fra seg selv til de andre (2)

 

9 Fredselskeren, fredsskaperen, den bevaringsorienterte, motiveres av behovet for å holde roen. Tilpasningsdyktig og drives av behovet for harmoni og å unngå konflikter. Søker fred. Behov for å slippe unna. Tålmodig, blid, diplomatisk. Kan være doven, ubesluttsom, verdensfjern. Den overdrevne tilpasningen er ingen dyd. Det er en skavank. Den handler om vanskelighetene med å ikke gi etter. Velviljen er en indre tvang. 9-ere trenger bevegelse fra selvbeherskelse til selvhevdelse (3)

 

Falsk og ekte trøst

Pilens retning viser veien til regresjon og desintegrasjon. I stress-situasjoner søker mennesker lettelse og trøst ved å gå med pilene. Ved dette punktet vil de bare finne falsk trøst som i det lange løp er destruktiv. Veien i motsatt retning av hva pilene viser, fører til integrasjon

 

Sunn vekst

1 Finne ut hvem vi er, hvilken type vi er, og slippe taket på vårt tvangsmønster

2 Søke kontakt med vingene, bruse med dem – og utvikle dem så vi kommer i rett balanse

3 Gå i pilens retning, mot strømmen, for å få positiv energi og sann trøst

4 Ta opp i oss de positive sidene av alle ni typene i en kontinuerlig prosess som innebærer vekst og fornyelse

 

 

 

 

Litt om singelliv og kjæresteforhold 

 

Det er helt greit å være singel!

Nyt singellivet!

Men det er også helt greit å ønske seg en partner!

Men husk:

 

DU velger kjæreste!

Vær tålmodig og kresen!

DU velger! Men vær 100 % sikker på at kjæresten din har valgt DEG!

 

Hvis du liker noen, gjør det klart at du gjør det

Ikke gjør følelsene dine offentlig kjent for alle uten at de er gjengjeldt

Ta det med ro!

Ikke spill skuespill eller villed noen

Stol på dine instinkter

Ikke forelsk deg i overnaturlige egenskaper

Se etter en som kan få fram det beste i deg

Ikke gift deg for penger, av overbevisning eller på grunn av ensomhet

Vær morsom hvis du kan, men ikke kynisk, ubetenksom eller ond

Vær forberedt til å vente på at den rette personen dukker opp

Velg gjerne en som har samme livssyn eller verdigrunnlag som deg selv

Vær en god kjæreste! Vær god mot deg selv!

 

Ti grunnleggende krav du bør kunne stille til en kjæreste:

Han/hun vil ha deg

Han/hun har lykkes med noe

Han/hun gjør som han sier

Han/hun verdsetter deg

Han/hun er ingen kameleon

Han/hun ser deg slik du er

Han/hun liker deg som du er

Han/hun er villig til å tilpasse seg

Han/hun tar tak i egne problemer

Han/hun prøver ikke å få makt over deg

 

Den "perfekte" kjæreste:

Smiler når han/hun snakker

Har behagelig humor

Har behov for deg og din kjærlighet

Er opptatt av dine behov

Gjør ting sammen med deg

Trøster deg, berører deg, ser på deg

Snakker om følelser

Snakker om minner og framtidsdrømmer

Sier noe fint som bekrefter kjærligheten

 

Men husk:

 Det finnes ingen perfekt for deg

- bare en som er god nok! 

 

 

 

 

Litt om parforhold

Kjæresterådene som faktisk virker:

 

1. God gammeldags høflighet. Høflighet er som glidemiddel i forholdet, og små ting som det å si ”takk” og ”vær så snill” gjør mer enn dere tror. Det samme bør høflige gester være, som det å trekke ut stolen eller åpne døra for henne. Stikkordet er å behandle din kjæreste like respektfullt som en fremmed. Dette kan motvirke mye dårlig stemning

  

  2. Ta pennen fatt. Før i tiden sendte man brev og ventet i spenning på svaret. Moderne tider til tross, en e-post kan umulig erstatte et håndskrevet brev, kanskje pyntet med et koselig bilde av dere sammen. Kjærlighetsbrev kan styrke båndet mellom dere. Ta dem gjerne fram og les dem når dere har tøffe perioder. Skriv også gjerne en koselig lapp som du henger på kjøleskapet eller på badespeilet. Og når partneren din har pause på jobben, kan du sende en hyggelig SMS

  

 3. Sov som single iblant. Eksperter sier at det å ha to separate soverom har reddet flere parforhold. Dette er en skikk som generasjonen før oss faktisk innførte. Å alltid sove hver for seg er unaturlig, men litt avstand en gang iblant får dere til å savne hverandre og ha noe å se fram til

  

 4. Hold på interessene og hobbyene deres. Bruk tid på ting dere liker. Gjør noe hver for dere av og til – fisking, hagearbeid, maling, kor, håndarbeid. Dette vil komme forholdet deres til gode. Vær rause med hverandre og unn den andre litt alene-tid

  

  5. Kle deg opp. Det høres litt fjollete ut, men rådet er like aktuelt i dag som for 50 år siden. Selv om dere lever hektiske liv, ikke gå rundt i kosebuksa hver dag. Vi har en tendens til å slutte å bry oss om eget utseende når vi er i et etablert forhold. Kle dere fint selv om dere ikke skal ut, men bare være hjemme sammen med hverandre. Ha på noe sexy. Finn fram godlukten. Gjør deg flid foran speilet

  

 6. Ikke legg deg sint. Det er ingen tilfeldighet at dette er en gjenganger i brudetaler. Å gjøre opp store og små uenigheter før dere går til sengs kan spare dere for mye irritasjon, og kan faktisk være det lille trikset som får forholdet til å vare. Prøv derfor å skape god stemning før dere tar kvelden og ikke undervurder godnattkysset

  

 7. Ut på gulvet. Du kan ikke ha unngått å legge merke til det fredfulle ansiktsuttrykket eldre får når de danser. Her får dere mye på en gang; berøring, samarbeidet, energien, musikken og intimiteten.  Kanskje er det faktisk ikke så tantete å melde dere på et swing-kurs? Vil dere være hakket mer moderne, velg salsa. Dans er uansett en sjelden god metode når dere vil være nær hverandre, ha det morsomt og lære å samarbeide. Og husk: Det er faktisk ingen krise å drite seg ut. Folk gjør det hele tiden

  

 8. Ha det gøy. Bridge ble gjerne spilt i lystig lag, og bursdager ble feiret med et snev av formalitet, uansett alder. Inviter noen vennepar til litt lek før maten! Quiz, ballsport eller kortspill gjør akkurat samme nytten. Lek er også en voksenting!

  

 9. Gi komplimenter. Komplimenter kan man aldri gi for mange av. Det trenger ikke være avansert, og det kan handle om alt fra at partneren din ser bra ut, er snill, har gjort noe du har satt pris på, er flink i jobben etc. Bruk fantasien og la det komme fra hjertet! Vi trenger stimuli for å utvikle kjærligheten. Oppmuntring og gode ord skaper en god atmosfære i forholdet

  

 10. Hold hender. Å holde hender og kysse hverandre på kinnet var en smakfull måte å vise at man brydde seg om noen på, før i tiden. Men det å leie hverandre anbefales i dag også, fordi det er med på å styrke båndet mellom dere. Selv når man har vært gift i 20 år! Berør hverandre. Det gir god stemning, og bekrefter nærhet og hengivenhet

  

 11. Dropp sytingen. Det kan kanskje høres ut som feministenes verste mareritt, men rådet gjelder begge. Det er ikke alt som oppleves negativt som trenger å sies, særlig ikke i plenum. Lær deg å bite i deg småkommentarene du har på tunga, de bare forsurer stemningen

  

 12. Litt omtenksomhet. Datidens par var mer til stede i forholdet, fordi de ikke kunne fordype seg i elektroniske og teknologiske fritidssysler. Ta den tiden tilbake ved å gi din kjære frokost på sengen eller del et glass vin om kvelden

  

 13. Snakk med hverandre. Kommunikasjon er uhyre viktig for å få ut tanker og følelser, og for å unngå misforståelser. Ikke vær taus og likegyldig. Vær åpen og positiv, lytt aktivt, vær tolerant og inngå kompromisser

  

 14. Snakk om sex. Hvor ofte, hva dere liker, fantasier, ønsker, lyster. Bytt på å være ”sjef” i senga, prøv selvstimulering – alene og foran partneren, vis at du liker det dere gjør, ta en dusj sammen. Prøv noe nytt, le, ha det kjekt

  

 15. Ta konfliktene når de kommer. La ikke snillhet, godhet, hensynsfullhet og ønsket om ikke å såre skyve konfliktene foran dere. Skap vekst og utvikling i samlivet! Men da må dere ofte våge nærhet og direkte kommunikasjon både om lyse og mørkere sider ved samlivet. Man må våge å kjenne på følelser som sinne, tristhet, redsel og glede. Problemene oppstår når vanskeligheter ikke blir akseptert, tatt alvorlig, snakket om, brukt tid på og forsøkt løst

  

 16. Ha tro på deg selv. For å kunne være noe for et annet menneske, må vi ha tro på oss selv. Selv om mennesker med god selvfølelse vet at de ikke er perfekte, er de stort sett fornøyde med seg selv og godtar sine begrensninger. Fordi de er trygge, behøver de ikke å forestille seg, de kan slippe andre mennesker til og våge å vise hvem de er

  

 17. Jobb aktivt med forholdet. Mulighetene er store for par som ønsker å arbeide mer bevisst med sine forhold, som ønsker å forstå hverandre bedre, akseptere hverandres forskjeller, komme hverandre nærmere og utvikle et bedre team-arbeid på det praktiske plan. Det finnes kanskje ikke noe som kan kalles et lykkelig liv, men derimot finnes lykkelige stunder, lykkelige minutter, lykkelige timer, kanskje lykkelige dager og lykkelige uker – og det gjelder å finne så mange som mulig av dem. Date hverandre iblant. Ha stevnemøter – piknik, spise ute, kino – hva som helst

 

 

  

    

Litt om livsverdi  

 

Bare du er deg. Derfor er du så verdifull!

  

Du er enestående!

Du er mer verdt enn noen kan måle!

Du kan noe som er spesielt for deg!

Du har noe å gi andre!

Du har gjort noe du kan være stolt av!

Du har store, ubrukte ressurser!

Du duger til noe!

Du kan godta andre!

Du har evne til å forstå og lære av andre!

  

Vær glad i deg selv og aksepter deg selv som du er, og andre som de er

  

Du vet vel om at du er verdifull

- at du er viktig her og nu

- at du er elsket for din egen skyld

For ingen annen er som du!

  

Seks veier til et godt liv:

Å høre det positive som blir sagt framfor det negative

Å legge merke til det som blir gjort i stedet for det som ikke gjøres

Å huske de gode stundene, ikke lagre de onde

Å gi omsorg, ikke bare få

Å fremelske det beste i hverandre

Livet er kort, gledene kan være mange

  

 

 

Litt om Kristuskransen

Kristuskransen er en metode å strukturere bønne- og meditasjonslivet der perlene i armbåndet tillegges aspekter ved kristenlivet

Den kan gi tid til ettertanke i samtale med Gud eller tid til en ordløs stillhet

  

Gudsperlen: Takk Gud, for at du alltid er med meg og våker over meg

 

Taushetsperle 1: Kjære Gud, la meg få være stille sammen med deg. La meg få puste ut, bare være

 

Jeg-perlen: Takk Gud, for at jeg er skapt i ditt bilde, og for at du ser meg gjennom Jesus. Takk for at du har skapt meg enestående og verdifull. Takk for at du elsker meg

 

Omvendelsesperlen: Takk Gud, for livet, og takk for at jeg får være ditt barn. La meg holde fast på frelsen, og hjelp meg til å våge å begynne på nytt når jeg faller. Takk for din ubegrensede nåde og tilgivelse. Hjelp meg til å stole på deg, ha tillit til deg

 

Taushetsperle 2: Kjære Gud, hjelp meg til å stenge av det som forstyrrer meg nå, og bare være oppmerksom på deg og det du vil meg

 

Ørkenperlen: Takk Gud, for at du er med meg i motgang og prøvelser. Hjelp meg til å motstå fristelser. Takk for at du renser meg for alt urent. Hjelp meg til å kjenne meg selv på godt og vondt. Hjelp meg til å akseptere livet slik det er. Vær med meg i troens kamp, tvil og prøvelse. Veiled meg i mine avgjørelser. Gi meg livsmot og livslyst

 

Taushetsperle 3: Kjære Gud, la meg drikke av din kilde – kilden som gir liv. La meg vente på deg

 

Gledesperlen: Takk Jesus for at jeg ikke trenger å være bekymret, for du er med meg. Takk for at jeg kan få legge meg ned og hvile, og hente ny kraft hos deg uten å gjøre noe. Takk for at jeg er i dine hender, og takk for at du vil det beste for meg. Takk for at du fryder deg og gleder deg over meg

 

Taushetsperle 4: Kjære Gud, jeg kommer til deg – uten ord, for ord er ikke nødvendige overfor deg

 

Kjærlighetsperlen: Takk Gud, for kjærligheten du har gitt meg. Hjelp meg til å elske meg selv og andre slik som du elsker oss alle. Takk for kjærligheten fra deg, fra min familie og fra mine venner. Det er den kjærligheten jeg lever av

 

Offerperlen: Takk Gud, for Jesus og frelsen. Hjelp meg til å våge å fortelle om Jesus og hans kjærlighet til andre. La meg få være et redskap for deg, og gi videre den kjærligheten jeg får. Hjelp meg til å se dem som trenger min kjærlighet og oppmerksomhet. Vis meg mitt ansvar

 

Hemmelighetsperle 1: Kjære Gud, jeg kommer til deg med mine drømmer, håp og lengsler. Du kjenner meg, og vet hva jeg ønsker. Takk for det

 

Hemmelighetsperle 2: Kjære Gud, jeg kommer til deg med mine innerste hemmeligheter. Du vet alt, tilgir meg, og ønsker meg alt godt. Tusen takk

 

Hemmelighetsperle 3: Kjære Gud, jeg kommer til deg med min tro for at du vil være med meg og mine kjære. La meg få være til velsignelse for andre, trøst meg og alle mine i vonde stunder, og kall på mine kjære som trenger din frelse

 

Nattens og dødens perle: Takk Gud, for at du er med meg når tomhet og tvil, angst og krise preger meg og kaster skygger over min tilværelse. Takk for at du oppmuntrer meg når jeg er ensom, og når jeg ikke føler meg god nok. Takk for at du trøster meg når jeg mister eller savner noen. Takk for at du er hos meg når livet føles svart og tapper meg for kraft og mot

  

Taushetsperle 5: Kjære Gud, la meg få puste ut ondskap og uro, bekymringer og oppgitthet. La meg få puste inn ditt hellige nærvær, din godhet og fred, kjære Gud

 

Oppstandelsesperlen: Takk Gud for Jesus sin seier over ondskapen og døden. Takk for din fred. Takk for at du gir meg liv og håp

 

Taushetsperle 6: Kjære Gud, la det jeg ikke kan fatte med tanken få gro og modne i stillheten

 

Gudsperlen: Takk Gud, for at jeg kan tro at du går hele veien sammen med meg

 

 

 

Litt om DISK

 

Disk står for

Dominerende personlighet

Influerende personlighet

Støttende personlighet

Kvalitetessøkende personlighet

 

Alle mennesker er en blanding, men de fleste kjenner seg mer igjen i en eller to av disse

Det er om å gjøre å være den beste utgaven av seg selv uansett hvilken personlighetstype man er

 

 

Dominerende personlighet

(aktiv og besluttsom)

Resultatorientert

Tar raske avgjørelser

Elsker utfordringer

Uavhengig

Målrettet

Starter prosjekter og holder dem i gang

Gir retning og har fremdrift

Løser problemer

Utadvendt og direkte

Dynamisk

Ansvarlig og trygg

Initiativrik

Modig og sterk

Effektiv og fokusert

Forlangende

Selvsikker

Har disiplin

Ledertype

Optimistisk

Bestemt

Liker ansvar

Konkurrerende

Snakker høyt

Utålmodig

Stolt

Usosial

Dårlig til å lytte

Kan ta forhastede avgjørelser

Vanskeligheter med å jobbe i team

Egoistisk

Sjalu

Kan kreve for mye av andre

Overser risikomomenter (uforsiktig)

Kan være egoistisk

Kan være sjalu

Lite følelsesengasjert

Vanskelig å gjøre til lags

Sarkastisk

Ønsker frihet til å ta avgjørelser

Liker utfordringer og store prosjekter

Vil ikke være under kontroll av andre

Liker ikke detaljer

Klare og definerte mål

Må lære å lytte

Må bry seg om mennesker

Må tilby mer støtte

Må vise mer tålmodighet

Må vise åpenhet og varme

Må utøve mindre kontroll

 

 

Influerende personlighet

(talende og åpen)

Sosial

Optimistisk

Entusiastisk

Fleksibel

Nyter livet

Kommuniserer godt og ofte

Skaper en motiverende atmosfære

Positiv og lettvint

Sjarmerende

Følelsesperson

Humoristisk

Vimsete og glad

Pratsom og utadvendt

Inspirerende og munter

Uttrykksfull

Omtenksom og varm

Imponerende

Aktiv

Interessant

Uorganisert og ulogisk

Unngår konfrontasjon

Avhengig av andre

Vanskelig å stå løpet ut

Vanskeligheter med å være for seg selv

Impulsiv

Rastløs og ustabil

Udisiplinert

Naiv

Uorganisert

Høyt oppe og langt nede

Overser detaljer

Liker forandringer, avveksling

Liker å ha mennesker rundt seg

Ønsker tid til å kose seg og nyte livet

Vil ha fleksible arbeidsforhold

Vil ha mulighet til å uttrykke seg

Ønsker offentlig anerkjennelse av bl.a. evner

Vil ha entusiastisk respons på ideer

Må ta det mer rolig

Må kontrollere følelsene

Må snakke mindre, og høre mer etter

Fokusere mer på fakta

Fokusere mer på resultat

Må være mindre impulsiv

Må ikke vike unne konfrontasjoner

 

 

Stødig/støttende personlighet

(oppriktig og samarbeidsvillig)

Skape enighet og harmoni mellom mennesker

God til å arbeide i team

God til å lytte

Lojal overfor andre

Skaper et stabilt miljø

Strukturert og stabil

Meget ansvarsbevisst

Stabilitetssøkende

Dyp og drømmende

Realistiske mål

Tålmodig

Vennlig og varmhjertet

Arbeidsom

Harmonisk og rolig

Menneske-gleder

Formidlende

Hjelpsom og snill

Diplomatisk

Lett og tilfreds

Empatisk lytter

Arbeidsom

Kan ikke si ”nei” når andre spør om hjelp

Defensiv (passiv)

Unngår konfrontasjoner

Inngår gjerne kompromisser

Setter egne ønsker for raskt til side

Fortrenger følelser

Pessimistisk

Motarbeider forandring

Ubesluttsom

Usikker og avhengig

Vil gjøre alle til lags

Trenger sikkerhet

Trenger tid til å tilpasse seg forandringer

Arbeider i mindre team

Trenger anerkjennelse for den en er

Ønsker harmoniske omgivelser

Vil ha tydelig formulerte forventninger

Liker rutine

Liker å bli satt pris på

Må lære å si nei

Må være mer direkte og beslutningsvillig

Må være mindre ømfintlig

Må få opp tempoet

Må konsentrere seg om oppgaven

Må lære å gå inn i konfrontasjoner

 

 

Kvalitetssøkende personlighet

(disiplinert og korrekt)

Elsker detaljer

Meget kvalitetsbevisst

Tenker kritisk (ønsker bakgrunnsinformasjon)

Gjør ting grundig

Disiplinert, følger regler

Analyserer mens han/hun lytter

Varsom og detaljert

Pliktoppfyllende

Trofast og behagelig

Nøyaktig

Fornuftig

Diplomatisk

Intellektuell

Avballansert og rolig

Reflektert

Høflig og snill

Drukner i detaljer

Perfeksjonistiske tendenser

Mangel på aktiv deltagelse (observerer, passiv)

Overfokusert på prosedyrer og sluttresultatet

Liker ikke å prøve nye ting Usikker og ubesluttsom

Pessimistisk

Kan være egoistisk

Tilbakeholden og passiv

Kan være negativ

Usosial og reservert

Treg og omstendelig

Trenger nøyaktig arbeidsbeskrivelse og tydelige forventninger

Liker tydelige regler

Vil ha gode grunner for forandringer

Ønsker anerkjennelse for kvaliteten i deres arbeid

Trenger tid til å kunne gjøre ting på rett måte

Ønsker mulighet til å stille spørsmål

Ønsker oppgaver som krever en detaljert tilnærming

Må bli mer åpen og fleksibel

Må få opp tempoet

Må fokusere mer på relasjoner

Må være mer optimistisk

Må vise større risikoberedskap

Alpha-kurs

 

(og litt internett)

Utforsk meningen med livet

 

1 Hvem er Jesus?

 

Bevis på Jesu eksistens finnes bl.a hos Tacticus og Suetonius (romerske historikere), Josefus (jødisk historiker) og i det nye testamente 

 

Jesus: Sant menneske og sann Gud

Jesus sa:

Jeg er livets brød

Jeg er verdens lys

Jeg er oppstandelsen og livet

Jeg er veien, sannheten og livet

 

Indirekte påstander i Bibelen:

Han er Messias

Han er Guds sønn

Han er Gud

 

Det er gjennom et forhold til Jesus at vi møter Gud

 

Jesus døde og stod opp

Bevis: Tom grav, Jesus viser seg for disiplene, mennesker kom til tro og kirken vokste, kristne erfarer enda Jesus

 

 

2 Hvorfor døde Jesus?

 

Jesu død på korset er verdens største kjærlighetsdrama

 

Korset er sentrum i den kristne tro

Alle mennesker har syndet

Synd: Det er først når viser vårt eget liv i lys av Jesus sitt liv at vi kan se hva synd er

Gud er hellig og tåler ikke synd

Løsning: Guds stedfortredende død: Jesus betalte for oss

Jesus er mellommann

Korset åpner veien mellom oss og Gud

 

Sannheten om meg: Jeg er fortapt uten Jesus

Sannheten om Jesus: Han vil ha fellesskap med meg, tilgi meg og gi meg evig liv

                                       

 

3 Hvordan kan jeg vite at jeg tror?

 

Når vi tror og tar imot Kristus blir vi Guds barn Man må ta imot for å forstå og erfare

 

Hvordan kan vi vite at vi har fått evig liv? Guds ord sier det

Jesus gjerning og offer på korset viser det

Den Hellige Ånd sier det

 

Hva er omvendelse?

Forandre tankesett

Vende oss bort fra alt vi vet er galt

Ta imot gaven, som er Jesus og det han vil gi oss

 

Hva er å tro?

Ta Guds løfter på alvor å ha tillit til løftene

Aktivt sette sin lit til Jesus

Legge livet i Jesus sine hender

En pant på det vi håper, et bevis på det vi ikke ser

 

 

4 Hvorfor og hvordan lese i Bibelen?

 

Bibelen er Guds ord til oss

 

Bibelen er full av kraft

Gud har talt gjennom Bibelen

Bibelen er inspirert av Gud

Bibelen er livets håndbok

Gud snakker til, trøster og veileder oss gjennom Bibelen

Vi blir kjent med Gud når vi leser i Bibelen

Bibelen inneholder Guds vilje for livene våre

Bibelen gir råd, ledelse, undervisning, trøst, glede, mot og visdom

 

 

5 Hvorfor og hvordan kan jeg be?

 

Bønn til Gud er et slags åndedrett, å puste

Bønn er en relasjon til Gud, et vennskap

Bønn skaper tro

Bønn endre noe; vi åpner våre hjerter for Gud, og Gud åpner seg for oss

Bønn er for alle, og vi kan dele alt med Gud

Bønn er bl. a. tanker, lovprisning, takk, ønsker, tilbedelse, erkjennelse

 

Guds svar på bønn: ja/nei/vent

 

Et godt forslag til en ferdig bønn, er Fader vår/Vår Far

 

Be sammen med andre

Be alene

Be alltid (kan tolkes som at vi alltid skal være himmelvendt og ha en relasjon og kontinuerlig kommunikasjon med Gud på en eller annen måte)

 

 

6 Hvordan leder Gud oss?

 

Gud lover å lede oss

Gud har en god plan for våre liv

Før vi tar viktige avgjørelser må vi snakke med Gud

 

Gud leder oss:

Via Bibelen (Guds generelle vilje for verden og Guds konkrete vilje for våre liv)

Via Guds Ånd (Den Hellige Ånd overbeviser oss om noe konkret – mens vi ber, ved å gi oss en sterk lengsel/ønske/dragning etter å gjøre noe, eller ved drømmer, profetier, visjoner, engler eller en hørbar stemme)

Via forstanden/sunn fornuft

Via råd fra andre kristne 

Via omstendighetene (at Gud f.eks. åpner og lukker dører)

 

 

7 Hvem er Den Hellige Ånd?

 

Gud er Far, Sønn og Hellig Ånd

Den Hellige Ånd er en person (med følelser og intensjoner)

Den Hellige Ånd var med i skapelsen (svevde over vannet)

Den Hellige Ånd bor og jobber i de troende

Den Hellige Ånd jobber i verden gjennom evangelisering

Den Hellige Ånds kraft forvandler liv

 

Da Jesus kom, var Ånden aktiv

Jesus var fylt av Ånden

Pinsedag ble disiplene fylt av Den Hellige Ånd, og fikk nye tungemål, ny frimodighet og ny kraft Gud har gitt løfte om å gi sin Ånd til alle kristne

 

 

8 Hva gjør Den Hellige Ånd?

 

Den Hellige Ånd:

Skaper og holder i live

Taler gjennom profetene

Vitner om Jesus

Bor i de troende

Lærer og påminner

Kaller og sender ut

Gir Åndens gaver (tale visdom, formidle kunnskap, trosgave, helbrede, gjøre under, tale profetisk, bedømme ånder, tungetale, tyde tungetale)

Gir Åndens frukt (kjærlighet, glede, fred, overbærenhet, vennlighet, godhet, ydmykhet, selvbeherskelse)

Gir visdom, åpenbaring, innsikt og lys til vårt hjertes øyne

Forvandler mennesket

Gir kraft til å vitne og tjene

Ånden kommer oss til hjelp og går i forbønn for oss

Alle som drives av Guds Ånd er Guds barn

Vi trenger alle stadig å bli fylt av Ånden

9 Hvordan kan jeg bli fylt av Ånden?

 

I Bibelen står det at vi skal bli fylt av Ånden. Igjen og igjen. Hele tiden

Be Gud om å bli fylt av Ånden

Be Den Hellige Ånd om å fylle deg

Det er ikke noe vi skal prestere selv, vi skal «la oss bli fylt» av Gud

 

Ta et skritt i tro, og ta imot Ånden som du tar imot Jesus Ta imot Guds Hellige Ånd, så vil du forstå og erfare den

 

Hindringer for å bli fylt av Den Hellige Ånd: tvil, frykt, passivitet

 

Når du erfarer Den Hellige Ånd kan det skje flere ting: 

Du kan bli forvandlet 

Du kan få kraft, visdom, mot, innsikt, åpenbaring til å vitne og tjene eller til egen oppbyggelse

Du kan bli påminnet om Guds vilje for noe eller noen

Du kan få en nådegave

Du kan få og bære Åndens frukter

Du kan bli kalt til en spesiell tjeneste

 

 

10 Hvordan kan jeg gjøre det beste ut av resten av mitt liv?

 

Bryt med fortiden (hvis du nettopp er blitt kristen)

Begynn på nytt og la deg forvandle 

Bær legemet fram som et hellig offer – ører, øyne, munn, hender, seksualitet, tid, ambisjoner, penger Gi Gud hele deg, dine evner og ditt liv (også dine utfordringer og ting du strever med)

 

Gud har gitt oss evner, drømmer om ønsker

Guds planer sammenfaller ofte med våre drømmer og ønsker når vi gir oss selv til ham Tenk gjerne gjennom dine ønsker, drømmer og mål for fremtiden, familien, fritiden, jobb, menighetsliv og selvutvikling

 

Først og fremst skal vi glede og ære Gud med den vi er og det vi gjør

 

11 Hvordan kan jeg motstå det onde?

 

Åndskamp er en realitet

Satan er et personlig åndsvesen som står Gud imot og har lederskap over mange demoner

De må ikke undervurderes

De har makt, de er onde og de er lumske

Satan eller djevelen blir ikke borte om vi velger å ikke tro at han finnes

Bibelen sier klart og tydelig at djevelen er en realitet vi skal «sky som pesten»

 

Satans mål og taktikk:

Ødelegge, gjøre oss blinde, gi oss tvil, friste, anklage Gud om mennesker

 

Mørkets side: Satan, synd, syndens slave, død, ødeleggelse

Lysets side: Jesus, tilgivelse, Guds barn, liv, frelse

 

Satan ble beseiret på korset

Jesu disipler (det betyr oss også) har fått autoritet over demonene

 

Vi må forsvare oss mot Satan og hans åndehær, hans løgner og fristelser

Bli sterke i Herren! Ta på Guds fulle rustning, så dere kan stå dere mot djevelens listige knep. 

Spenn sannhetens belte om livet (imøtegå Satans løgner med bibelske sannheter)

Kle dere i rettferdighetens brynje (rettferdigheten som Jesus har gitt oss beskytter hjertet mot skyld og fordømmelse)

Stå klar med fredens evangelium som sko på føttene (vær beredt til å snakke om Jesus)

Hold alltid troens skjold høyt (troen er motsetning til kynisme, tvil og skepsis)

Ta imot frelsens hjelm (vissheten om frelsen beskytter vårt sinn mot tvil og fordømmelse)

Og Åndens sverd (Guds ord, les Bibelen regelmessig)

Gjør dette i bønn, og legg alt fram for Gud

 

 

12 Hvorfor og hvordan fortelle andre om det?

 

Guds hjertesak: Evangeliet til alle folkeslag og at alle skal bli frelst

 

Vi er kalt til å være synlige (lys og salt)

Vi skal overbevise andre ved vår livsførsel, renhet og gudsfrykt

Vi skal forkynne og forklare hva vi tror på

Vi skal få kraft til å gjøre og fortelle

 

Jesus befalte at vi skal dele evangeliet (Misjonsbefalingen)

Fortapelsen er en realitet

Menneskets dypeste behov er å bli forsonet med Gud

Gud fryder seg og blir æret når noen vender om

Jesus kommer snart (det haster)

 

Be om åpne hjerter og øyne – for dem

Be om frimodighet – for oss selv

Gi ikke opp!

 

Fortell gjerne ditt vitnesbyrd – max tre minutter (folk skrur av etter det) Gjør det personlig (jeg)

Jesus i sentrum (de skal følge ham, ikke deg)

Litt om ditt tidligere liv, hvordan du ble en kristen og noe om hva dette har betydd for deg til nå

Skriv det ned, da er det lettere å se hva du skal forberede

 

 

13 Helbreder i Gud i dag?

 

Gud sier: Jeg er Herren, din lege

Jesus underviser om og praktiserte helbredelse

Vi kan med stor frimodighet be om helbredelse for oss selv eller andre, men igjen kan svaret bli ja/nei/vent

 

Gjør det enkelt når du ber for syke

Be Gud om helbredelse i Jesu navn

Vis utholdenhet

Be gjerne igjen

 

 

14 Hvilken betydning har menigheten?

 

Menigheten/kirken er Guds folk, Guds familie (ikke en bygning)

Det finnes mange forskjellige menigheter. Dette må vi bare akseptere, og prøve å ikke irritere oss over. Tross trosforskjeller, er vi alle søsken i Herren

 

Guds folk:

Den universelle menigheten

Den lokale menigheten

Samlinger og husgrupper

 

Vi er Guds familie (være ett, enhet er viktig, bevare Åndens enhet)

Vi er brødre og søstre (vi er et fellesskap)

Vi er Kristi legeme (som er avhengige av Jesus og hverandre)

Vi er et hellig tempel (Guds Ånd bor i oss)

Vi er Kristi brud (Kristi menighet; de som elsker Jesus og er hans etterfølgere)

 

 

Ekstra

 

Kristne har et særlig ansvar for å be for de forfulgte kristne

Alle lemmene skal ha samme omsorg for hverandre

Om ett lem lider, lider alle de andre med

Om ett lem blir hedret, gleder alle de andre seg

Dere er Kristi kropp, og hver av dere et lem på ham

Alle er satt til forskjellige oppgaver

Gled deg med de glade, og gråt med de gråtende

Du skal elske nesten din som deg selv

 

245 millioner kristne blir forfulgt for sin tro (2018)

Be for de som blir forfulgt, de er våre kristne søsken, og lemmer på samme legeme som vi

Be også for de som forfølger, så de kan møte Jesus slik som Paulus 

Kristne har et særlig ansvar for å elske og be for jødene og Israel, Guds utvalgte folk

Gud sa blant annet til Abraham: Jeg vil gjøre deg til et stort folk. Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og den som forbanner deg, vil jeg forbanne. Og i deg skal alle jordens slekter velsignes. 

Abraham var far til det jødiske folk og nasjonen Israel