top of page

Litt om meg

 

Jeg er Gunn Berit

Jeg kommer fra Finnøy

Jeg bor på Undheim

Jeg er gift, har barn og hund

Jeg liker å skrive dikt,

fordype meg i tema,

være noe for noen,

fotografere,

oppmuntre,

lese,

håndarbeid,

layout,

bilderedigering,

lage fine bøker og plakater,

familieliv med mer

Jeg engasjerer meg i menighetsliv,

lager idrettsblad,

skriver dikt og roman,

bønn for de forfulgte kristne,

bønn for jødene og Israel,

huskirke med mer

Jeg liker å være kreativ, 

men på grunn av sykdom

går ting litt senere enn før

 

Her er noen intervjuer

i forbindelse med

bokslipp

Gledessprederen

 

Vi kan alle til tider oppleve motgang og sårt trenge støtte og oppmuntring. Med dikt- og bildesamlingen ”Du er gull verdt!” er det akkurat hva Gunn Berit Landa Soldal (f.1967) ønsker å gi oss.

- Jeg skriver om kjærlighet og Gud, hverdagslykke og urettferdighet i verden. Her er tanker om både håp og knuste drømmer, men også om glede og takknemlighet til livet og Gud. Jeg er veldig spent på bokutgivelsen. Den første diktsamlingen min ”Ta vare på øyeblikket” ble meget godt mottatt, og jeg håper at også ”Du er gull verdt” vil falle i smak for noen og enhver, sier Soldal.

Hun fikk inspirasjon til diktet ”Du er gull verdt” for mange år siden da dette var tema i barnehagen der et av barna hennes gikk:

Du er gull verdt
Vet du det?
Du er helt unik
Ja, dyrebar
Bare du er deg
Derfor er du
så verdifull

- Jeg valgte å bruke tittelen til dette diktet på hele denne diktsamlingen, fordi det er fullt ut dekkende for hva jeg har lyst til å formidle: Du er gull verdt! Du er unik! Du er verdifull for mennesker og Gud! Du er elsket! Du er ingen tilfeldighet! Det er ikke alle som får høre dette, og enda færre som føler det. Jeg kjenner det ikke alltid slik jeg heller, men dette vil jeg prente inn i meg selv og andre så ofte som mulig, forsikrer Soldal.

Hun er ikke det minste i tvil om at hun har Gud med seg på laget.
- Jeg skriver mye om det som opptar meg i hverdagslivet. Aller mest skriver jeg i kriser for å tømme hjerte og hode. Da kan jeg også lage de vakreste dikt fra Gud til meg selv som bare kommer strømmende: gode og trøstende ord som også er blitt andre til hjelp. Disse diktene føler jeg at Gud og jeg lager sammen. Jeg føler ofte at Gud gir meg de tanker jeg trenger i en gitt situasjon, sier Soldal.

Det er mye levd liv i tekstene hennes. Noen er skrevet i dyp sorg som etter tap av lillebroren og etter en skilsmisse. Andre er skrevet i glede, lykke og takknemlighet som kjærlighet til Gud og mannen hennes. Hun bruker gjerne en direkte samtaleform som her i ”Du, Gud”:

Du, Gud…
Du er jammen glad i meg…
Har ikke forstått det før…
At du er SÅ glad i meg…

Hun er samtidig bevisst på å ha spredning i temaene hun tar opp.
- Når jeg skriver dikt, lagrer jeg dem i mapper: ”Gudlige dikt”, ”De uheldige”, ”Dikt til min kjære”, ”Hverdagsdikt” etc. Da jeg ble oppmuntret til å gi ut diktene mine, valgte jeg å plukke ut dikt fra alle kategorier for å lage en samling som kan treffe flest mulig, sier hun.

Blant ”De uheldige” finner vi ”Forbudt kjærlighet” som skildrer et uskyldig forhold mellom et ungt muslimsk par som jentas foreldre fordømmer på det sterkeste:

Familien diskuterer,
og dommen er nådeløs
En pute er det som behøves
for å drepe en uskyldig ”tøs”
- Jeg ble så grepet av denne sanne historien at jeg måtte få tankene og frustrasjonene mine ned på papiret. Jeg klarer ikke å lese diktet høyt uten å gråte, sier Soldal

Langt lysere til sinns blir hun av teksten ”Ingen tilfeldighet”:

Det er ingen tilfeldighet
at akkurat du er til
For Gud er du en brikke
i hans puslespill

- Jeg tror Gud har en god plan for alle mennesker. Men noen ganger skjer det ting vi ikke har herredømme over. Av og til er det noe som forkludrer Guds gode plan. Jeg tror likevel at vi mennesker er en brikke i Guds puslespill. Jeg er nok litt naiv, og det preger troen min. Gud har ikke lovet oss et perfekt liv uten vanskeligheter. Men han har lovet å være med alle dager. Gud er min venn. En venn som elsker meg, en som alltid stiller opp og som møter meg med respekt og forståelse uansett hva jeg føler. Jeg kan sukke, rope og skrike. Jeg kan være fortvilet, sint og i dyp sorg, og Gud forstår meg og møter meg med fred og trøst, kjærlighet og håp. Det er ikke alltid jeg føler det slik, men jeg vet at jeg er i Guds hender. Jeg ønsker å formidle denne troen, dette håpet, denne kjærligheten til alle mennesker. Jeg tror Gud ønsker at vi kommer til ham med både glede og nederlag, tvil og takknemlighet, frykt og lengsler. Han ønsker å møte oss, elske oss, styrke oss i troen og gi oss evig liv i herlighet hos ham, sier Soldal.

Hun har skrevet svært mange dikt, og denne diktsamlingen var ferdig samtidig med hennes første. Hun har nok en samling som ligger klar sammen med en rekke noveller som hun har brukt opp til 25 år å bli ferdig med.

Hun vokste opp på Finnøy i Ryfylke. Nå bor hun på Undheim på Jæren med mann og barn.
- Undheim er et flott og landlig sted med mange varme mennesker. Jeg er aktivt med i kristent arbeid; bl.a. husfelleskap, bønnesamlinger, kirkeblad og kvinnearbeid. Jeg har jobbet som lærer, men har vært ufør i mange år grunnet kroniske smerter. Jeg er glad i livet og setter pris på de små gledene i hverdagen, avslutter hun.

Christian W. Holst

 

 

 

Håp og gudstro

23.03.2015

Gunn Berit Landa Soldal

Diktboken handler blant annet om håp, Guds kjærlighet til oss, valg i hverdagen, lengsel, urettferdighet, sorgarbeid, kjærlighet og å puste inn Guds fred.

-Jeg har laget to diktbøker før, "Ta vare på øyeblikket" og "Du er gull verdt", og hadde lyst til å lage en lignende bok, men prøve meg enda mer fram med bilder og layout. Jeg er ganske fornøyd med resultatet, sier Gunn Berit Landa Soldal.

Gunn Berit Landa Soldal (f. 1967) har bodd på Finnøy i Ryfylke det meste av livet, men bor nå på Undheim på Jæren med mann og barn, og en nydelig Bichon Havanais. Hun har vært lærer i grunnskolen, og har undervist i norsk for voksne fremmedspråklige.  

Drivkraften er Guds kjærlighet

-Jeg har skrevet dikt siden jeg gikk på ungdomsskolen. Diktene handler mest om levd liv på godt og vondt – mitt liv og andres. Og mange handler om forholdet mitt til Gud. Drivkraften til å skrive dikt er først og fremst Guds kjærlighet til meg og alle mennesker, oppmuntre meg selv og andre rundt meg og gi uttrykk for kjærlighet og urettferdighet i verden. Diktene mine er ikke skrevet med tanke på bokutgivelse, så jeg må tenke meg om flere ganger før jeg våger å sette dem inn i manus og tenke på at mange skal lese dem, fortsetter hun.

-Jeg ønsker å male bilder av Gud med dikt. Fortelle om hans grenseløse kjærlighet til alle mennesker, gi håp og oppreising til mennesker i sorg og få fram at det er viktig å snakke sant om livet, enten det er godt eller ikke. Jeg vil gjerne formidle håp uansett livssituasjon. Jeg har ingen spesiell målgruppe, for jeg skriver helst for å tømme hode og hjerte. Men jeg tror at diktene kan passe til mange fordi jeg har valgt ut dikt om mange forskjellige tema, sier hun videre.

Hun forteller at tittelen ikke var klar da hun begynte å samle disse diktene til en bok. Hun ville ha en tittel fra et av diktene, men likte ingen som boktittel. Da alle diktene var på plass, skrev hun "La håpet synge", og da visste hun straks at det skulle diktsamlingen hete. Da byttet hun ut et av diktene med dette nye.

-Hvis jeg måtte velge ut et dikt som jeg føler representerer diktsamlingen min, må det bli titteldiktet "La håpet synge". Det gjenspeiler mine følelser og tro på en god måte, sier Landa Soldal.

La håpet synge sin herlige sang

Gled deg over nuet hele dagen lang

Ta innover deg gledens enkle nyanser

Da vil du oppleve at hjertet ditt danser

 

La håpets vinger løfte deg opp

Til uante høyder på fjellenes topp

Åpne deg opp for fredens nærende seier

Strekk deg mot lyset på rettferdens veier

 

La Gud være håpet hver eneste dag

Pust nå inn hans nærvær i fulle drag

For Gud er jo i hjertet, i sangen og freden

Gud er oppå fjellet, i lyset og gleden

Diktene kommer av seg selv

-Diktene kommer ofte av seg selv. Noen ganger blir jeg inspirert til å skrive dikt om et ord eller en setning jeg ser eller hører. Andre ganger kommer det innenfra. Det er vanskelig å forklare, men av og har jeg bare et dikt i hodet som må ut – noen ganger kommer det veltende ut på papiret, andre ganger grunner jeg mer på det før det blir skrevet. Noen ganger skriver jeg flere dikt om dagen, andre ganger er det mer rolig. Det kommer litt an på om jeg har tid til å sette meg ned, men mest om jeg har noe som vil ut, forteller hun.

Forventninger

-Det er flere som har spurt om jeg snart skal gi ut ny bok, så jeg håper at folk vil ta godt imot den. Jeg er glad i å ta bilder, og det er spennende å sette sammen dikt og bilder. Jeg synes også det er kjekt å gjøre alt selv, både dikt, bilder og layout. Jeg må jo si at jeg er litt stolt over å kunne sende en trykkeklar pdf til forlaget.

-Boken har blitt fin å se på, og har en innbydende tittel. Dessuten har den mange typer dikt med forskjellige tema. Det er en bok som passer til alle, gjerne som bursdagsgave eller bryllupsgave, vennegave eller gave i stedet for blomster, sier hun videre.

Troen min er viktig for meg

-Jeg har alltid vært kristen, og har en så naiv tro at jeg aldri har kommet på å tvile. Gud har båret meg gjennom kriser og bølgedaler, og vært en livgivende kilde i hverdagslivet. Gud har også gitt meg velsignelser i søkk og kav. Gud er min venn, min glede, min styrke og mitt håp hver dag. Dette liker jeg å skrive om og gi videre til andre, forteller Landa Soldal.

-Hvis det passer slik at jeg både er alene i huset, har skrivekløe og har et dikt som må ut, så setter jeg meg ned med listene mine med ord og tanker, diverse hjelpebøker, og ofte en Bibel. Jeg glemmer alt når jeg skriver – smerter og mat, klesvask og middagslaging. Men det er herlig hver gang jeg har "født" et nytt dikt, spesielt hvis jeg har vært "svanger" med det i lange tider.

-Jeg har ingen favorittforfattere, men oppmuntrende sanger, dikt og bibelvers har vært til glede og inspirasjon i livet. Nå har jeg har en ny diktbok på gang, og holder også på med en diktnovelle. Disse gleder jeg meg til å presentere etter hvert, avslutter Gunn Berit Landa Soldal.

Carsten Flo

 

Dikt om kjærlighet og Gud, urettferdighet og hverdagslykke.

Tanker og følelser om glede og håp, men også om urettferdighet og knuste drømmer. Noen dikt til oppmuntring, andre til ettertanke.

Gunn Berit Landa Soldal (f. 1967) har bodd på Finnøy i Ryfylke det meste av livet, men bor nå på Undheim på Jæren med mann og barn. Hun har vært lærer i grunnskolen, og har undervist i norsk for voksne fremmedspråklige. Dette er hennes femte diktsamling. Tidligere utgitt: «Ta vare på øyeblikket» 2011, «Du er gull verdt» 2013, «La håpet synge» 2015 og «Luftslottet» 2016.

Pressemelding

 

«LIVSKVALITET» av Gunn Berit Landa Soldal, utgitt av forlagshuset Publica.

 

Gunn Berit Landa Soldal gjør det igjen! I mars/april lanserer hun sin 6. diktbok, «LIVSKVALITET», om hverdag og Gud, kjærlighet og urettferdighet i verden. Diktboken er illustrert med hennes egne, flotte naturfoto. Lanseringsdagen vil annonseres så snart den er klar. «LIVSKVALITET» er en fin gavebok til alle typer mennesker og til alle anledninger.

 

Gunn Berit kommer fra Finnøy i Ryfylke og er født i 1967. Hun er gift, har voksne barn og bor nå på Undheim. Gunn Berit har skrevet dikt siden hun var 14 år. Diktbøkene hennes har blitt godt mottatt av publikum, og det er kun få igjen av hennes tidligere diktbokutgivelser.

 

Diktbøkene til Gunn Berit blir lest av mennesker i alle aldre og livssituasjoner. Diktene gir håp, oppmuntring og tanker om livet. Flere av diktene i denne siste boken handler om livskvalitet på tross av utfordringer i hverdagen.

 

Roland Lundgren, fra duoen Curt & Roland, en kjent svensk sanger og norgesvenn, skriver: «Väldigt fint skrivet Gunn Berit. Du har en skrivares och diktares förmåga att sätta ord på livets skiften och det vi kan möta under livsresan!»

 

Tor Moen Tønnesen, musiker, komiker og foredragsholder, skriver: «Noe av det som gjør at Gunn Berit er verd å lese, er at hennes dikt har en uvanlig fin blanding av ærlighet, ettertanke og omtanke.»

 

Ros om Gunn Berits forfatterskap: «Nydelige dikt med fantastiske bilder!», «Det er som å lese om meg selv!», «Du er så god til å formidle!», «Fantastisk! Rett fra hjertet!», «Så dyktig du er!», «Du er en flink fotograf!», «Veldig flott skrevet!», «Formulert så vakkert!», «Det er dybde i diktene dine!», «Trengte dette i dag! Takk!», «Så mange sannheter og kloke ord!», «Takk for en flott bok!».

 

Her er en smakebit fra diktboka:

 

 

Livskvalitet

 

Det er å våkne om morgenen og anerkjenne seg selv

Fokuserer på det gode, og gjøre en forskjell

 

Det er faktisk å velge å ha det riktig bra

Ta noen rette valg og gjøre andre glad

 

Det er å tenke trivsel, synge, takke og le

Oppdage sitt potensial og være glad for det

 

Det er å sette seg mål og bruke det man kan

Sette pris på livet og være tro og sann

 

Det er å aldri gi opp hverken livet eller Gud

Å få litt vind i håret og danse som en brud

Pressemelding

 

Jeg, Gunn Berit Landa Soldal, (født i 1967) har akkurat gitt ut min sjuende diktbok (november 2022). Du er viktig.

 

Jeg skriver dikt om det som opptar meg: Gud og hans kjærlighet til alle mennesker, urettferdighet i verden, glede og håp, kjærlighet og hverdagslykke. Tidligere utgivelser er: Ta vare på øyeblikket, Du er gull verdt, La håpet synge, Luftslottet, Du er dyrebar og Livskvalitet. 

Jeg kommer fra Finnøy, men bor på Jæren med mann og hund. Jeg har tre barn som har flyttet ut. Jeg har vært lærer i grunnskolen, og har undervist i norsk for voksne fremmedspråklige. Jeg har skrevet dikt siden jeg var 14 år. Av hobbyer liker jeg blant annet håndarbeid, fotografering og grafisk design. 

Du er viktig har 42 dikt og dobbelt så mange egne foto, og er dermed en fin gavebok. Den inneholder mange oppmuntrende dikt, og passer til alle slags mennesker. 

Tittelen Du er viktig er ikke tilfeldig valgt. Jeg ønsker at alle skal vite at de er viktige, både for mennesker og Gud. Andre titler i diktboka er for eksempel "Len deg tilbake i Guds evige armer" og "Du er verdifull". 

En fin tilbakemelding på denne diktboka: Kjære Gunn Berit! Nå har jeg lest ut boka di i et jafs. Kunne ikke legge den fra meg. Så sterkt, så rørende, så sant, så poetisk, så vakkert, så alvorlig! Alt på en gang! Du har en gave! Det er en gave fra Gud. Og et godt samarbeid med sitt elskede barn! Takk for at du deler den! 

bottom of page